Daptomycine

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is daptomycine?

Daptomycine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties door bepaalde bacteriën. Het middel wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme onder de merknaam Cubicin. Cubicin wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof/infusievloeistof. Het wordt direct in de bloedbaan toegediend met een infuus. Meestal loopt het langzaam gedurende 30 minuten in.

Hoe werkt het?

Daptomycine hoopt zich op in de celmembraan van bacteriën. Hierdoor ontstaan gaten in de celmembraan. Hierdoor kunnen geladen deeltjes door de celmembraan lekken. Het gevolg is dat het inwendige milieu van de bacterie verandert. Dit gaat ten koste van de aanmaak van DNA en eiwitten. Het gevolg is dat de bacterie zich niet meer kan vermenigvuldigen en te gronde gaat.

Bij welke aandoeningen?

Daptomycine wordt gebruikt bij bepaalde infecties door bacteriën, waaronder de Staphylococcus aureus bacterie. Het gaat om de volgende infecties:

Welke bijwerkingen?

Net als andere antibiotica kan daptomycine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk of juist lage bloeddruk, urineweginfecties, schimmelinfecties, darmverstopping (obstipatie), misselijkheid, braken, diarree, opgeblazen gevoel, huiduitslag en jeuk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een daling van het hemoglobine gehalte, een stijging van de leverenzymen en een stijging van het creatinekinase gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Cubicin. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

J01XX09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven