Dalbavancine

Bijgewerkt op 13 april 2023

Wat is dalbavancine?

Dalbavancine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties van de huid door bacteriën. Het middel wordt op de markt gebracht door de firma Abbvie onder de merknaam Xydalba. Xydalba wordt geleverd als poeder voor het maken van infusievloeistof. De infusievloeistof wordt via een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Dalbavancine hoort tot een groep antibiotica die glycopeptiden worden genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dalbavancine wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties van de huid.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmalig 1500 mg per infuus, of 1000 mg per infuus, een week later gevolgd door 500 mg per infuus. De arts kan redenen hebben om de dosering aan te passen, bijvoorbeeld bij mensen met slecht werkende nieren.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan dalbavancine bijweringen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid en diarree. Verder kunnen voorkomen schimmelinfectie in de mond, hoesten, infusiereacties, braken, dyspepsie, obstipatie, buikpijn, overmatig blozen, duizeligheid, veranderde smaak, verminderde eetlust, slapeloosheid, jeuk aan de vagina en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen, toename van het aantal bloedplaatjes (trombocytose) en toename van het urinezuur gehalte.

Kijk voor aanvullende informatie in de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Xydalba. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

J01XA04

Engelse vertaling

dalbavancin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven