Colistine

Wat is colistine?

Colistine is een geneesmiddel tegen bepaalde infecties met bacteriën. Het behoort tot de groep van antibacteriële middelen (antibiotica). Colistine is beschikbaar in twee verschillende toedieningsvormen, namelijk als injectievloeistof voor toediening per injectie of infuus, en als vernevelvloeistof voor inhalatie. De injectievloeistof wordt direct in een bloedvat (intraveneus) toegediend. Colistine injectievloeistof wordt op de markt gebracht door de firma Zambon onder de merknaam Tadim. Ook de vernevelvloeistof wordt verkocht onder de merknaam Tadim. Daarnaast zijn ook zogenaamde ‘branded generics’ beschikbaar voor inhalatie.

Hoe werkt het?

Colistine bindt aan bepaalde structuren in de celmembraan van de bacteriën. Dit leidt tot afbraak van de celmembraan, lekkage van de inhoud van de cel/bacterie, en tenslotte afsterven van de bacterie. Omdat colistine de bacterie dood maakt wordt het een bactericide antibioticum genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Colistine per injectie/infuus wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige bacteriële infecties, waaronder pneumonie (longontsteking) en urineweginfecties, waaronder cystitis (blaasontsteking), pyelonefritis (nierbekkenontsteking) en prostatitis (prostaatontsteking).

Colistine per inhalatie wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van infecties van de longen door de Pseudomonas-bacterie bij mensen met cystische fibrose (taaislijmziekte).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan colistine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen van colistine per injectie/infuus zijn verminderde werking van de nieren, hoofdpijn, tintelend of prikkend gevoel rond de mond, tintelend of prikkend gevoel in het gezicht, jeuk, en spierzwakte. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Tadim injectievloeistof.

De meest voorkomende bijwerkingen van colistine per inhalatie zijn toegenomen slijmproductie in de luchtwegen, hoesten, kortademigheid, keelpijn, ontsteking van het mondslijmvlies (mucositis), vieze of veranderde smaak, schimmelinfectie in de mond (orale candidiasis), keelontsteking (faryngitis), misselijkheid en bronchospasmen. Ook kunnen overgevoeligheidsreacties optreden, waaronder angio-oedeem en huiduitslag. Bij longfunctieonderzoek kan de zogenaamde FEV1-waarde dalen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Tadim vernevelvloeistof.

ATC-code

J01XB01

Engelse vertaling

colistin, polymyxin E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven