Clofazimine

Bijgewerkt op 24 november 2022

Wat is clofazimine?

Clofazimine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van lepra. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die antibiotica wordt genoemd. Antibiotica zijn geneesmiddelen die de vermenigvuldiging van bacterien tegengaan. Ze worden gebruikt bij de behandeling van infecties die door bacterien worden veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld lepra. Clofazimine staat op de Lijst van Essentiele Geneesmiddelen van de WHO (World Health Organization).

Clofazimine wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Lampren. Lampren wordt geleverd als capsules. Elke capsule bevat 100 mg clofazimine.

Hoe werkt het?

Clofazimine bindt aan bepaalde onderdelen van het DNA van de bacterie. Het DNA levert de blauwdruk voor de aanmaak van eiwitten in de bacterie. Doordat clofazimine veranderingen aanbrengt aan het DNA is de bacterie niet goed in staat om eiwitten te maken die het nodig heeft om zichzelf te vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Clofazimine wordt gebruikt bij de behandeling van lepra.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan clofazimine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn roze, rode en/of bruine verkleuring van de huid, droge huid, huiduitslag, en jeuk. De huidafwijkingen kunnen bij sommige gebruikers leiden tot depressiviteit. Ook zijn er vaak verkleuringen van lichaamsvloeistoffen, zoals zweet, tranen en urine. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder andere misselijkheid, braken en buikpijn. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Lampren. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

J04BA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven