Ciprofloxacine

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is ciprofloxacine?

Ciprofloxacine is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Geneesmiddelen tegen dergelijke infecties worden antibiotica genoemd. Ciprofloxacine is dus een antibioticum. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Ciproxin. Ciproxin is beschikbaar als omhulde tablet. Er zijn tabletten in drie verschillende sterktes, namelijk met 250 mg, 500 mg en 750 mg ciprofloxacine. Naast de tablet wordt ciprofloxacine ook in andere toedieningsvormen geleverd, zoals drank (suspensie) en infusievloeistof.

Hoe werkt het?

Ciprofloxacine werkt tegen verschillende soorten bacteriën, zowel Gram-positieve bacteriën als Gram-negatieve bacteriën. Het middel remt bepaalde stofjes (enzymen) die een belangrijke rol spelen bij het splijten van de DNA-streng van de bacteriën. Het splijten van DNA-strengen is een stap in de vermenigvuldiging van bacteriën. Door deze stap tegen te gaan wordt de vermenigvuldiging van bacteriën tegengegaan.

Bij welke aandoeningen?

Ciprofloxacine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorte bacteriële infecties, zoals:

Welke dosering?

De tabletten dienen in z’n geheel te worden doorgeslikt met water. De suspensie (drank) dient voor gebruikt geschud te worden. Bij toediening via een infuus dient de inlooptijd minimaal 30 minuten te zijn. Kijk voor dosering en inname/toedienings-instructies in de bijsluiter van de relevante toedieningsvorm.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan ciprofloxacine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, geen trek in eten, braken, hoofdpijn, duizeligheid, slecht slapen en een veranderde smaak.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verhoging van de leverenzymen, een verhoogd bilirubine gehalte en een verhoogd alkalische fosfatase gehalte. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ciproxin.

ATC-code

J01MA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven