Ceftibuten

Bijgewerkt op 12 september 2022

Wat is ceftibuten?

Ceftibuten is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties door bacteriën (antibioticum). Het wordt op de markt gebracht als capsules. Elke capsule bevat 400 mg ceftibuten. Ceftibuten behoort tot een groep antibiotica die cefalosporines wordt genoemd.

Hoe werkt het?

Ceftibuten bindt aan bepaalde eiwitten op de celwand van de bacterie. Hierdoor is de bacterie niet meer in staat om zich te vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ceftibuten wordt gebruikt bij verschillende soorten infecties, waaronder keelontsteking (faryngitis), ontstoken keelamandelen (tonsillitis), neusbijholteontsteking (acute sinusitis), middenoorontsteking (otitis media), en blaasontsteking (cystitis). Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van chronische bronchitis, en bepaalde vormen van longontsteking en bepaalde darminfecties.

Ceftibuten is werkzaam als de infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die gevoelig zijn voor het middel. Het gaat onder andere om de bacteriën Enterobacter, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Moraxella catarrhalis, Proteus mirabilis, Salmonella, Shigella, en streptokokken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan ceftibuten bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, diarree, verminderde eetlust, verstopte neus, kortademigheid, duizeligheid, schimmelinfectie in de mond, maagslijmvliesontsteking, droge mond, opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid, darmverstopping (obstipatie), ontlasting niet op kunnen houden, pijn bij plassen, buikpijn en braken. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verlaging van het hemoglobine gehalte, eosinofilie (toename van het aantal eosinofiele granulocyten) en een toename van de INR. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van ceftibuten.

ATC-code

J01DD14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven