Ceftarolinefosamil

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is ceftarolinefosamil?

Ceftarolinefosamil is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, zoals longontsteking en infecties van de huid. Het middel wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Zinforo. Zinforo wordt geleverd als poeder dat kan worden opgelost tot een concentraat dat via een infuus kan worden toegediend.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ceftarolinefosamil wordt gebruikt bij de behandeling van longontsteking door bacteriën (bacteriële pneumonie) en bij infecties van huid en weke delen door bacteriën.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 600 milligram ceftarolinefosamil langzaam via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) in laten lopen. De behandelend arts kan redenen hebben om een hogere of lagere dosering voor te schrijven.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan ceftarolinefosamil bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een huidreactie op de plaats van toediening, hoofdpijn, duizeligheid, koorts, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, huidafwijkingen en jeuk. Ook kan een ontsteking van oppervlakkige bloedvaten (flebitis) optreden. Bij bloedonderzoek kan gebruik van het middel leiden tot een positieve directe Coombs-test.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Zinforo. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Engelse vertaling

ceftaroline fosamil

ATC-code

J01DI02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven