Cefazoline

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is cefazoline?

Cefazoline is een antibioticum. Dat is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Cefazoline behoort tot een groep antibiotica die cefalosporinen wordt genoemd. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Kefzol. Er zijn ook merkloze versies van het middel op de markt.

Kefzol wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. Het middel wordt meestal toegediend via een infuus direct in de bloedbaan. Het kan echter ook worden toegediend via een injectie in een grote spier (intramusculaire injectie).

Hoe werkt het?

Cefazoline bindt aan bepaalde eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de opbouw van de celwand van bacteriën. Deze eiwitten worden penicillin binding proteins genoemd. Ze versnellen de aanmaak van het stofje peptidoglycaan. Dit stofje is nodig voor de opbouw van de celwand van bacteriën. Door binding aan deze eiwitten zorgt cefazoline ervoor dat deze hun werk niet meer goed kunnen doen. De opbouw van de celwanden raakt verstoord en de bacteriën gaan sneller kapot.

Bij welke aandoeningen?

Cefazoline wordt gebruikt voor verschillende soorten bacteriële infecties, zoals infecties van de huid, infecties van de urinewegen en longontsteking (bacteriële pneumonie). Soms wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van infectieuze endocarditis.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antibiotica kan ook cefazoline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn op de injectieplaats (bij intramusculaire injectie), koorts, spruw, huiduitslag, stuiptrekkingen, rode verkleuring van de huid (erytheem) en angio-oedeem.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Kefzol.

ATC-code

J01DB04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven