Cefamandol

Bijgewerkt op 10 september 2023

Wat is cefamandol?

Cefamandol is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Dergelijk geneesmiddelen worden antibiotica genoemd. Cefamandol is dus een antibioticum. Het wordt toegediend via een injectie of infuus direct in het bloed (intraveneus) of via een injectie in een spier (intramusculair).

Cefamandol behoort tot een groep antibiotica die cefalosporines wordt genoemd. Op dit moment is cefamandol niet beschikbaar in Nederland.

Hoe werkt het?

Na toediening bindt cefamandol in het lichaam aan bepaalde eiwitten in de wand van bacterien. Door aan deze eiwitten te binden wordt de opbouw van de bacteriewand verhinderd. Dit leidt tot minuscule gaatjes in de bacteriewand, met als gevolg het leeglopen (‘lyse’) van de bacterie. Deze sterft hierdoor af.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cefamandol is een zogenaamd breedspectrum antibioticum. Dat betekent dat het werkzaam is tegen veel verschillende soorten bacterën, waaronder Escherichia coli, Haemophilus influenzae, en Stafylococcus aureus. Het middel is daardoor werkzaam tegen verschillende infecties, waaronder huidinfecties, botinfecties, gewrichtsinfecties, urineweginfecties, bronchitis, en longontsteking.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan cefamandol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, huiduitslag, galbulten (urticaria), koorts, en nierfalen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder toename van het aantal eosinofiele granulocyten (eosinofilie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Mandol.

Engelse vertaling

cefamandole, cephamandole

ATC-code

J01DC03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven