Benzathinebenzylpenicilline

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is benzathinebenzylpenicilline?

Benzathinebenzylpenicilline is een antibioticum. Het wordt gebruikt bij de behandeling van infecties, waaronder erysipelas en bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen. Het wordt op de markt gebracht door Nordic Group onder de merknaam Extencin. Extencin wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. Het wordt via een infuus direct in een bloedvat (intraveneus) toegediend. Behlave Extencin zijn ook merkloze (generieke) producten met benzathinebenzylpenicilline beschikbaar.

Hoe werkt het?

Benzathinebenzylpenicilline is een antibioticum. Het behoort tot een groep antibiotica die penicillinen genoemd worden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Benzathinebenzylpenicilline wordt gebruikt bij de behandeling van erysipelas, syfilis, neurosyfilis, framboesia, en pinta. Daarnaast wordt het gebruikt ter preventie van erysipelas, reumatische koorts en post-streptokokken glomerulonefritis.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan benzathinebenzylpenicilline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, schimmelinfecties (candidiasis), braken, mondslijmvliesontsteking (stomatitis) en ontsteking van de tong (glossitis). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Extencin.

ATC-code

J01CE08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven