Azitromycine

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is azitromycine?

Azitromycine is een antibioticum. Een antibioticum is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij infecties die door bacteriën worden veroorzaakt. Het middel is werkzaam tegen verschillende bacteriën, waaronder Streptokokken, Stafylokokken, Haemophilus-bacteriën, Chlamydia-bacteriën, Neisseria-bacteriën en nog een aantal andere. De merknaam van azitromycine is Zithromax. Er zijn tegenwoordig echter verschillende merkloze versies van Zithromax beschikbaar.

azitromycine
verpakking azitromycine

Azitromycine werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkeld door het Kroatische bedrijf Pliva. In de jaren ’80 werd het door het grote Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer ingelicenseerd en verkocht als Zithromax. Pfizer maakte van het middel een groot commercieel succes. Voordat in 2006 het octrooi op het middel verliep werd wereldwijd jaarlijks voor zo’n twee miljard dollar per jaar aan Zithromax verkocht.

Bij welke aandoeningen?

Azitromycine kan bij verschillende soorten infecties worden gebruikt. Voorbeelden zijn:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Azitromycine wordt meestal goed verdragen. Toch kunnen ook bij dit middel bijwerkingen optreden. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Een zeldzame bijwerking van antibiotica is het optreden van een zogenaamde ‘pseudomembraneuze colitis‘. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van azitromycine.

Welke dosering?

Azitromycine wordt geleverd als tabletten, capsules of als suspensie (drank). De tabletten en capsules zijn verkrijgbaar in de sterktes 250 mg en 500 mg. De drank bevat 200 mg per 5 ml.

De dosering verschilt per aandoening en is tevens afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Het middel hoeft meestal maar enkele dagen te worden gebruikt omdat het – na inname – lang in het lichaam aanwezig blijft. Bij aandoeningen als bronchiectasieën wordt het vaak langere tijd voorgeschreven om het optreden van exacerbaties (verergering van de ziekte) te voorkomen. Bij langdurige behandeling ligt bestaat echter altijd het risico van resistentievorming.

Waar is azitromycine verkrijgbaar?

In Nederland is azitromycine alleen op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar.

2 gedachten over “Azitromycine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven