Amoxicilline

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is amoxicilline?

Amoxicilline is een antibioticum. Een antibioticum is een geneesmiddel tegen infecties die door bacteriën worden veroorzaakt. Amoxicilline is werkzaam tegen bepaalde bacteriële infecties. Het wordt geleverd in verschillende toedieningsvormen, waaronder tabletten, capsules, drank (suspensie) en injectievloeistof.

De tabletten zijn beschikbaar in vier verschillende sterktes, namelijk met respectievelijk 375 mg, 500 mg, 750 mg, en 1000 mg van de werkzame stof. De capsule bevat 500 mg van de werkzame stof. De drank (orale suspensie) is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 25 mg/ml en met 50 mg/ml.

Hoe werkt het?

Amoxicilline bindt aan de celwand van gevoelige bacteriën. Daar zorgt het ervoor dat de opbouw van de celwand verstoord raakt. Hierdoor gaan de bacteriën kapot. Voorbeelden van bacteriën die gevoelig zijn voor dit middel zijn onder andere streptokokken, pneumokokken, Chlamydia trachomatis, Proteus mirabilis, Salmonella, Borrelia, Haemophilus influenzae, Escherichia coli en Neisseria menintitidis.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Amoxicilline wordt gebruik bij verschillende soorten bacteriële infecties, waaronder:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan ook dit antibioticum bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree. Daarnaast komen verminderde eetlust, winderigheid (flatulentie), huiduitslag, veranderde smaak en overgeven vaak voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van amoxicilline capsules.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven