Amoxicilline/clavulaanzuur

Bijgewerkt op 2 april 2024

Wat is amoxicilline/clavulaanzuur?

Amoxicilline/clavulaanzuur is een combinatie van geneesmiddelen die gebruikt wordt als antibioticum. Het wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van verschillende soorten bacteriële infecties, waaronder luchtweginfecties, huidinfecties en urineweginfecties. Amoxicilline/clavulaanzuur wordt op de markt gebracht onder de merknaam Augmentin. Naast Augmentin zijn ook merkloze producten met amoxicilline/clavulaanzuur beschikbaar.

verpakking Augmentin tabletten (amoxicilline/clavulaanzuur)
verpakking Augmentin tabletten (amoxicilline/clavulaanzuur)

Welke toedieningsvormen zijn er?

Amoxicilline/clavulaanzuur wordt geleverd in verschillende toedieningsvormen, waaronder tabletten, omhulde tabletten, (poeder voor) suspensie en (poeder voor) injectievloeistof. De tabletten en suspensie worden oraal (via de mond) ingenomen. De injectievloeistof wordt via een injectie of een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

De verschillende toedieningen worden geleverd met verschillende doseringen van amoxicilline en clavulaanzuur. De verschillende producten staan in de tabel hieronder vermeld.

TOEDIENINGSVORMAMOXICILLINECLAVULAANZUUR
Tablet500 mg125 mg
Tablet875 mg125 mg
Suspensie25 mg/ml6,25 mg/ml
Suspensie50 mg/ml12,5 mg/ml
Suspensie100 mg/ml12,5 mg/ml
Injectievloeistof500 mg/flacon50 mg/flacon
Injectievloeistof500 mg/flacon100 mg/flacon
Injectievloeistof1000 mg/flacon100 mg/flacon
Injectievloeistof1000 mg/flacon200 mg/flacon
Injectievloeistof2000 mg/flacon200 mg/flacon
verschillende doseringen per toedieningsvorm

Hoe werkt het?

Amoxicilline bindt aan de celwand van gevoelige bacteriën. Het belemmert vervolgens de opbouw van de celwand, en daarmee de vermenigvuldiging van bacteriën.

Het middel werkt tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder streptokokken, pneumokokken, enterokokken, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Shigella-bacteriën, Chlamydia trachomatis, Borrelia burgdorferi, Helicobacter pylori en Salmonella-bacteriën.

Clavulaanzuur is zelf niet of nauwelijks werkzaam als antibioticum. Het remt echter een enzym dat sommige bacteriën uitscheiden en dat bepaalde antibiotica, waaronder amoxicilline, onwerkzaam maakt. Dit enzym wordt β-lactamase genoemd. Door β-lactamase aan te maken zorgen de bacteriën dat ze ongevoelig worden voor antibiotica die een zogenaamde β-lactam ring in hun chemische structuur hebben (β-lactam antibiotica). Door dit enzym te remmen voorkomt clavulaanzuur dat bacteriën ongevoelig worden voor amoxicilline.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Amoxicilline/clavulaanzuur wordt gebruikt bij de behandelen van veel verschillende soorten infecties, waaronder:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan amoxicilline/clavulaanzuur bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn diarree, braken, misselijkheid, schimmelinfectie in de mond, overgevoeligheidsreacties en huiduitslag. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn leverontsteking (hepatitis) en ontsteking van de dikke darm door Clostridium-bacterie (Clostridium-colitis). Net als veel andere antibiotica kan amoxicilline/clavulaanzuur in zeldzame gevallen het syndroom van Stevens-Johnson / toxische epidermale necrolyse veroorzaken.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van amoxicilline/clavulaanzuur.

Engelse vertaling

amoxicillin/clavulanic acid, co-amoxiclav, amox-clav, Augmentin, Clavulin, Amoclan

ATC code

J01CR02


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van amoxiciliine/clavulaanzuur vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven