Amikacine

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is amikacine?

Amikacine is een antibioticum. Dat is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Het wordt gebruikt bij verschillende soorten infecties, waaronder longontsteking en urineweginfecties. Het middel wordt geleverd als flacons met injectievloeistof. Elke flacon bevat 2 milliliter. Per milliliter bevat de injectievloeistof 250 milligram amikacine.

verpakking amikacine 2 ml flacons
verpakking amikacine 2 ml flacons – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Amikacine behoort tot een groep antibiotica die aminoglycosiden wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Amikacine wordt gebruikt bij de behandeling van longontsteking. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van urineweginfecties, zoals pyelonefritis (nierbekkenontsteking) en prostatitis (prostaatontsteking). Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van tuberculose.

Welke bijwerkingen zijn er?

Amikacine kan, net als andere antibiotica, bijwerkingen geven. Het gaat vooral om aantasting van het gehoor en het evenwichtsorgaan. Dat kan leiden tot slechthorendheid, oorsuizen en evenwichtsstoornissen. Ook kan het middel de nieren aantasten. Dit leidt in eerste instantie meestal tot afwijkingen in het bloed, zoals het voorkomen van albumine in de urine (albuminurie) en een verhoging van het creatinine en ureum gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van amikacine.

ATC-code

J01GB06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven