Tamoxifen

Bijgewerkt op 26 februari 2024

Wat is tamoxifen?

Tamoxifen is een geneesmiddel dat de werking van oestrogenen in de borsten tegengaat. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die een rol spelen bij de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken, zoals de groei van de borsten, de ontwikkeling van de eicel, en de menstruatie.

Tamoxifen tabletten
Tamoxifen tabletten

Tamoxifen werd oorspronkelijk verkocht onder de merknaam Nolvadex. Tegenwoordig zijn verschillende merkloze versies van het middel op de markt.

Bij welke aandoeningen wordt tamoxifen gebruikt?

Tamoxifen wordt in de praktijk voorgeschreven voor verschillende aandoeningen, namelijk:

Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen waarbij het middel mogelijk effectief zou kunnen zijn:

Hoe werkt tamoxifen?

Tamoxifen gaat de werking van oestrogenen in borstweefsel tegen. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die onder andere een rol spelen bij de ontwikkeling van borsten. Bij sommige vormen van borstkanker is de groei van de kankercellen ook afhankelijk van de aanwezigheid van oestrogenen. Bij deze vormen van borstkanker helpt het middel de groei van de kanker tegen te gaan.

Tamoxifen stimuleert de ontwikkeling van de eicel en de eisprong. Vanwege deze werking wordt het middel ook ingezet bij sommige vormen van onvruchtbaarheid. Een voorbeeld is onvruchtbaarheid bij vrouwen met het zogenaamde ‘polycysteus ovarium syndroom‘ (PCO).

Hoe wordt het op de markt gebracht?

Tamoxifen werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Nolvadex. In 2002 is het octrooi op het middel verlopen en zijn er meerdere bedrijven die een generieke (merkloze) versie van het middel op de markt brengen.

Het middel wordt op de markt gebracht als tablet. De tabletten zijn verkrijgbaar in de sterktes 10 mg, 20 mg, 30 mg of 40 mg.

Bijwerkingen tamoxifen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Dosering tamoxifen

Uw arts bepaalt wat voor u de juiste dosering is. De gebruikelijke dosering is 20 mg per dag. In sommige gevallen zal deze dosering verhoogd worden naar 40 mg per dag.

Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Tamoxifen mag NIET worden gebruikt door zwangere vrouwen en door vrouwen die borstvoeding geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven