Raloxifeen

Bijgewerkt op 26 februari 2024

Wat is raloxifeen?

Raloxifeen is een geneesmiddel tegen botontkalking (osteoporose). Het wordt op de markt gebracht door Substipharm onder de merknaam Evista. Evista wordt geleverd als omhulde tabletten. Elke tablet bevat 60 mg raloxifeen. Naast Evista zijn ook merkloze producten (generica) met raloxifeen beschikbaar.

Hoe werkt het?

Raloxifeen is een zogenaamde oestrogeenreceptormodulator.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Raloxifeen wordt gebruikt bij de behandeling van osteoporose (botontkalking) bij vrouwen na de overgang. Daarnaast wordt het ook gebruikt ter preventie van osteoporose in deze doelgroep.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 60 mg.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan raloxifeen bijwerkingen geven. De meest voorkomende geneesmiddelen zijn misselijkheid, braken, dyspepsie, buikpijn, opvliegers, hoge bloeddruk, hoofdpijn, koude rillingen, gevoelige borsten, gezwollen borsten, spierkramp in de benen en perifeer oedeem. Ook is het risico op trombose en longembolie iets verhoogd. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Evista. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het European Medicines Agency (EMA, Europees Geneesmiddelen Agentschap).

ATC-code

G03XC01

Engelse vertaling

raloxifene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven