Bijgewerkt op 26 februari 2024
Wat is fulvestrant?
Fulvestrant is een geneesmiddel tegen borstkanker. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Faslodex. Faslodex wordt geleverd als wegwerpspuit met 5 milliliter oplossing voor injectie in de spier (intramusculair). De oplossing heeft een concentratie van 50 milligram fulvestrant per milliliter, dus 250 milligram per injectie.
Hoe werkt het?
Fulvestrant is een zogenaamde anti-oestrogeen. Dat betekent dat het de werking van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen tegengaat. Dit is van belang bij de behandeling van borstkanker waarvan de kankercellen oestrogeenreceptoren hebben en daardoor harder gaan groeien onder invloed van oestrogenen.
Bij welke aandoeningen?
Fulvestrant wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker met kankercellen die oestrogeenreceptoren hebben (oestrogeenreceptorpositief mammacarcinoom) bij vrouwen in de overgang postmenopauzale vrouwen.
Welke dosering?
500 mg van de werkzame stof wordt eenmaal per maand langzaam (1-2 minuten) in de bilspier toegediend, met een aanvullende dosis van 500 mg, twee weken na de begindosis. De 500 mg wordt toegediend door in elke bil één injectie van 250 mg te geven.
Welke bijwerkingen geeft het?
Fulvestrant kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, zich zwak voelen, opvliegers, huiduitslag, pijn in de gewrichten, spierpijn, pijn in de armen, pijn in de benen, overgevoeligheidsreacties en reacties op de plaats van injectie. Ook vaak komen voor hoofdpijn, diarree, braken, verminderde eetlust, bloedverlies uit de vagina en pijn in de rug.
Verder kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een daling van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), stijging van het bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie) en stijging van de leverenzymen.
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Fosladex. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
ATC-code
L02BA03