Clomifeen

Bijgewerkt op 26 februari 2024

Wat is clomifeen?

Clomifeen is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals IVF en ICSI. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Clomid. Clomid wordt geleverd als tablet. Elke tablet Clomid bevat 50 milligram clomifeen. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Hoe werkt het?

Clomifeen is een zogenaamd anti-oestrogeen. Dat betekent dat het de werking van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen tegengaat.

Bij welke aandoeningen?

Clomifeen wordt gebruikt bij de behandeling van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen door het niet tot stand komen van een eisprong (ovulatie), waaronder ook vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 50 milligram clomifeen gedurende vijf opeenvolgende dagen. Inname begint op de vijfde dag van de menstruele cyclus of van een kunstmatig opgewekte cyclus.

Welke bijwerkingen geeft ’t?

Clomifeen kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn opvliegers, gevoelige borsten, overmatig bloedverlies bij de menstruatie, buikpijn, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kan gebruik van het middel leiden tot het zogenaamde ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) optreden. Vasomotorische symptomen zoals opvliegers.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Clomid.

ATC-code

G03GB02

Engelse vertaling

clomifene, clomiphene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven