Zonisamide

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is zonisamide?

Zonisamide is een geneesmiddel tegen epilepsie (anti-epilepticum). Het wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Zonegran. Zonegran wordt geleverd als capsules. Er zijn capsules met 25 mg, 50 mg en 100 mg zonisamide. Er zijn tegenwoordig ook merkloze capsules met zonisamide beschikbaar.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Zonisamide wordt gebruikt voor de behandeling van epileptische aanvallen. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van kinderen met het syndroom van West en het syndroom van Lennox-Gastaut.

Soms wordt zonisamide ook gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anti-epileptica kan zonisamide bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van zonisamide.


zonisamide molecuulstructuur
zonisamide molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Zonegran (zonisamide) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven