Topiramaat

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is topiramaat?

Topiramaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van epilepsie. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Topamax. Er zijn inmiddels ook merkloze versies van topiramaat beschikbaar.

Topamax is beschikbaar als omhulde tablet en als capsule. De omhulde tablet is beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 25 mg, 100 mg en 200 mg topiramaat. De capsule – ‘Topamax Sprinkle’ genoemd – is ook beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 25 mg, 50 mg en 100 mg topiramaat.

verpakking Topamax (topiramaat)
verpakking Topamax (topiramaat)

Hoe werkt het?

Topiramaat werkt op structuurtjes in de celmembraan van hersencellen. Deze structuurtjes – natriumkanalen en calciumkanalen – spelen een rol bij het ontstaan en overdragen van prikkels in hersencellen. Bij epilepsie is er sprake van ongebreidelde prikkeling van hersencellen in een bepaald gebied van de hersenen. Door met name de invloed op de natriumkanaaltjes helpt topiramaat het continu genereren van prikkels tegen te gaan.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Topiramaat is in eerste instantie ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie. Daarnaast wordt het ook gebruikt door mensen met migraine om migraine-aanvallen te voorkomen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antiepileptica kan topiramaat bijwerkingen veroorzaken. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van topiramaat.

Engelse vertaling

topiramate

Duitse vertaling

Topiramat

Referenties / Verder lezen

Kijk voor meer meer informatie in de bijsluiter van topiramaat.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Topamax (topiramaat) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

2 gedachten over “Topiramaat”

  1. ik heb heel erg last van migraine ondanks de toprimaat 50 mg bijna iedere dag ben erg radeloos van weet het niet meer

  2. R.M.Granneman

    ik slik nu nog 25 mg topiramaat ( voor nare dromen ) ik wil heel graag van dit medizijn af want volgens mij verorzaakt topiramaat JUIST nacht merries,naar mijn idee zijn deze nachtmerrie alleen maar erger geworden sinds ik dit middel slikt,hebben jullie andere iddee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven