Lamotrigine

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is lamotrigine?

Lamotrigine is een geneesmiddel tegen epilepsie (antiepilepticum). Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Lamictal.

Lamictal wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten van verschillende sterktes, namelijk met 2 mg, 5 mg, 25 mg, 50 mg, 100 mg, en 200 mg lamotrigine.

verpakking Lamictal (lamotrigine) tabletten
verpakking Lamictal (lamotrigine) tabletten – bron: Apotheek Thiels

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lamotrigine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende typen epilepsie, zoals focale epilepsie, tonisch-clonische insulten en het syndroom van Lennox-Gastaut.

Behalve bij epilepsie wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anti-epileptica kan lamotrigine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, slaperigheid en huiduitslag.

Hoe werkt lamotrigine?

Het is niet precies bekend hoe lamotrigine werkt. Waarschijnlijk heeft de werking te maken met het effect op zogenaamde GABA-receptoren en natriumkanaaltjes in de celmembraan van hersencellen.

Historie

Lamotrigine kwam voor ’t eerst op de markt in 1991 in Engeland. Het middel staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO (World Health Organization).


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van lamotrigine (Lamictal) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven