Lacosamide

Wat is lacosamide?

Lacosamide is een geneesmiddel tegen epilepsie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Vimpat.

Vimpat is beschikbaar als tablet, als stroop, en als vloeistof voor toediening als injectie of per infuus.

Vimpat (lacosamide) tabletten
Vimpat (lacosamide) 50 mg tabletten

Toepassing lacosamide

Lacosamide wordt gebruikt bij de behandeling van epileptische aanvallen.

Hoe werkt lacosamide?

Epileptische aanvallen ontstaan als hersencellen ongeremd prikkels afgeven. Lacosamide is werkzaam doordat het kan binden aan bepaalde structuurtjes op de celmembraan van hersencellen. Deze structuurtjes worden ‘natriumkanalen’ genoemd. Ze laten natrium door en kunnen op die manier zenuwprikkels afgeven. Lacosamide bindt aan de natriumkanaaltjes in de celmembraan van hersencellen. Daarmee vermindert het de ongeremde afgifte van zenuwprikkels door deze hersencellen.

Behalve dat lacosamide op natriumkanaaltjes werkt heeft het ook invloed op een bepaald eiwit in hersencellen. Het gaat om het zogenaamde ‘collapsin response mediator protein 2, afgekort CRMP-2. Hierdoor voorkomt het middel dat abnormale verbindingen tussen hersencellen ontstaan.

Bijwerkingen lacosamide

Net als andere anti-epileptica kan lacosamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder vermeld.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van lacosamide.


lacosamide - chemische structuur
lacosamide – chemische structuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van lacosamide (Vimpat) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Lacosamide”

  1. michel van zaanen

    Ik heb een vraag over lacosamiide (vinpad) de trillingen kan ik beamen vooral de vingers typen en piano spelen.
    disorientatie soms niet weten waar je bijvoorbeeld gewoond hebt. moeheid extra op bepaalde uren van de dag. maar ben ik nou bezig totaal geen last van net alsof ik mezelf weer geheel kan uitputten net als vroeger.
    misselijkheid ja ook wel mee eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven