Fenytoïne

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is fenytoïne?

Fenytoïne is een geneesmiddel tegen epileptische aanvallen. Het wordt in Nederland verkocht onder de merknamen Diphantoïne en Epanutin. Ook zijn er merkloze producten die fenytoïne bevatten beschikbaar.

Fenytoïne is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, namelijk tabletten, drank (suspensie) en injectievloeistof.

Hoe werkt fenytoïne?

Epileptische aanvallen ontstaan als hersencellen ongeremd prikkels afgeven. Fenytoïne is werkzaam doordat het kan binden aan bepaalde structuurtjes op de celmembraan van hersencellen. Deze structuurtjes worden ‘natriumkanalen’ genoemd. Ze laten natrium door en kunnen zo zenuwprikkels afgeven.

Fenytoïne bindt aan de natriumkanaaltjes in de celmembraan van hersencellen. Daarmee vermindert het de ongeremde afgifte van zenuwprikkels door deze hersencellen.

Toepassingen (indicaties)

Fenytoïne wordt gebruikt voor de behandeling van epileptische aanvallen. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van bepaalde hartritmestoornissen, met name als die ontstaan ten gevolge van overdosering van digoxine.

Andere talen

Engelse vertaling

phenytoin

Duitse vertaling

Phenytoin


fenytoïne - chemische structuur
fenytoïne – chemische structuur (bron: Harbin)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 september 20187
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 september 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven