Felbamaat

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is felbamaat?

Felbamaat is een medicijn tegen epilepsie (anti-epilepticum). Het wordt gebruikt voor de behandeling van een bepaalde vorm van epilepsie die bij kinderen voorkomt. Deze vorm van epilepse wordt het syndroom van Lennox-Gastaut genoemd.

Felbamaat wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Taloxa. Taloxa is beschikbaar als tabletten en als drank.

verpakking Taloxa (felbamaat) tabletten
verpakking Taloxa (felbamaat) tabletten – bron: Apotheek Claeys

Hoe werkt felbamaat?

Het exacte werkingsmechanisme van felbamaat is niet goed bekend. Het stimuleert in ieder geval de zogenaamde GABA-receptoren. Daarnaast werkt het mogelijk ook door NMDA-receptoren te blokkeren.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Felbamaat wordt gebruikt bij de behandeling van Lennox-Gastaut syndroom. Het wordt meestal pas voorgeschreven als andere middelen niet of onvoldoende helpen, of te veel bijwerkingen geven.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anti-epileptica kan felbamaat bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Verder kan gebruik van felbamaat leiden tot bovenste luchtweginfecties.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van felbamaat.

Andere talen

Engelse vertaling

felbamate

Duitse vertaling

Felbamat


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van felbamaat vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven