Carbamazepine

Bijgewerkt op 8 mei 2023

Wat is carbamazepine?

Carbamazepine is een geneesmiddel dat wordt gebruik bij de behandeling van epilepsie, een ‘anti-epilepticum‘. De merknaam is Tegretol maar er zijn ook diverse merkloze producten beschikbaar.

Tegretol (carbamazepine) tabletten
Tegretol (carbamazepine) tabletten

Bij welke aandoeningen?

Naast epilepsie zijn er nog andere aandoeningen waarvoor carbamazepine wordt gebruikt. Dit zijn:

Hoe werkt het?

Om zenuwprikkels van de ene zenuwcel naar de volgende door te geven is het van belang dat zenuwcellen natrium opnemen. Carbamazepine voorkomt dat natrium de zenuwcellen binnen kan dringen. Het middel dempt zo de zenuwprikkels in de hersenen en zenuwen. In de hersenen is dat van belang bij de behandeling van epilepsie en bipolaire stoornis. In de zenuwen is dat van belang voor aandoeningen als trigeminusneuralgie en meralgia paresthetica.

Welke toedieningsvormen zijn er?

Carbamazepine is verkrijgbaar als tablet, als zetpil, of als suspensie. Een suspensie is een vloeibare toedieningsvorm.

Gewone tabletten zijn verkrijgbaar van 100 mg of 200 mg. Daarnaast zijn er tabletten met gereguleerde afgifte. Deze zijn verkrijgbaar met 200 mg en 400 mg.

Welke bijwerkingen zijn er?

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Afwijkingen in het bloed

In het bloed kunnen bepaalde afwijkingen optreden. Zo kan het gehalte aan bepaalde witte bloedcellen (zogenaamde ‘neutrofiele granulocyten‘) verlaagd zijn. Ook kan het gehalte van het leverenzym gamma-glutamyltransferase verhoogd zijn. Carbamazepine verlaagt regelmatig het natrium gehalte in het bloed. Dit wordt ‘hyponatriëmie‘ genoemd.

Zeldzame complicaties

Heel zelden optredende bijwerkingen zijn het syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Dit zijn ernstige aandoeningen waarvoor direct medische hulp moet worden gezocht.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van de aandoening waarvoor het middel wordt gebruikt. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts op. Anders bestaat het risico van overdosering.

Overdosering carbamazepine

Bij overdosering kunnen de volgende verschijnselen optreden:

Verder lezen

Voor meer informatie over carbamazepine tabletten kun je de volledige bijsluiter van dit middel lezen. Andere geschikte informatie vind je op Wikipedia en de website van het Farmacotherapeutisch Kompas.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 december 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven