Metoclopramide

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is metoclopramide?

Metoclopramide is een geneesmiddel tegen misselijkheid en braken. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Primperan. Naast Primperan zijn verschillende merkloze versies van het middel beschikbaar.

metoclopramide (Primperan) tabletten

Metoclopramide is beschikbaar als tabletten, drank, zetpillen en injectievloeistof (voor toediening via injectie of infuus). De tabletten bevatten 10 mg metoclopramide.

Hoe werkt het?

In de hersenen blokkeert metoclopramide zenuwprikkels die tot misselijkheid en braken leiden. Dat gebeurt doordat het middel de werking van dopamine remt. Dopamine is een signaaltstofje dat in bepaalde delen van de hersenen de prikkeloverdracht van de ene hersencel naar de andere bevordert.

Ook werkt metoclopramide op het maagdarmkanaal. Het versterkt de samentrekkingen van de maag, en verslapt de sluitspier tussen maag en dunne darm (pylorus). Hierdoor zal voedsel sneller vanuit de maag naar de dunne darm worden geduwd. Het versnelt dus de maaglediging.

Bij welke aandoeningen?

Metoclopramide wordt gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken. Het gaat dan vooral om misselijkheid en braken zoals dat voorkomt door behandeling met chemotherapie, radiotherapie en als verschijnsel bij ziekten als migraine.

Daarnaast wordt het ook gebruikt om overgeven na een operatie te voorkomen.

Ten slotte wordt metoclopramide ook gebruikt bij de behandeling van een vertraagde maaglediging (gastroparese).

Welke dosering?

Metoclopramide mag maximaal vijf dagen achter elkaar worden gebruikt. Dit is om de kans op ernstige bijwerkingen zo klein mogelijk te houden.

Voor de behandeling van misselijkheid en braken wordt meestal driemaal daags 10 mg metoclopramide voorgeschreven.

Voor de preventie van braken na een operatie wordt meestal éénmalig 10 mg voorgeschreven.

Om de bijwerkingen te beperken gelden is het van belang om je aan de dosering te houden die door de behandelend arts is opgegeven.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Net als andere medicijnen kan metoclopramide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • slaperigheid
  • zich zwak voelen
  • spiersamentrekkingen
  • gevoel van rusteloosheid / niet stil kunnen zitten (akathisie)

Om het risico op bijwerkingen te verminderen wordt een maximale van 30 mg geadviseerd. Ook wordt geadviseerd het middel maximaal vijf dagen achtereen te gebruiken. Een uitzondering wordt gemaakt voor patiënten met kanker in een terminaal stadium.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van metoclopramide.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Primperan (metoclopramide) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven