Domperidon

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is domperidon?

Domperidon is een geneesmiddel tegen misselijkheid en braken. Het is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Domperidon wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Motilium. Daarnaast zijn nog meerdere merkloze (generieke) versies van het middel verkrijgbaar.

Motilium (domperidon) tabletten
Motilium tabletten

Geneesmiddelen tegen misselijkheid en braken worden ‘anti-emetica‘ genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Domperidon wordt gebruikt voor de behandeling van misselijkheid en braken. Het wordt ook voorgeschreven aan mensen met een vertraagde maaglediging (gastroparese).

Tevens wordt het middel gebruikt om de bijwerkingen van andere geneesmiddelen te verminderen. Het gaat dan om geneesmiddelen die dopamine of dopamine-achtige stoffen bevatten. Deze middelen kunnen het braakcentrum stimuleren waardoor misselijkheid en braken als bijwerking optreedt.

Ten slotte wordt domperidon soms gebruikt om de borstvoeding te stimuleren.

Levering en toediening

Domperidon wordt geleverd in tabletten, smelttabletten en drank (orale suspensie). Het wordt gewoon via de mond ingenomen.

Hoe werkt het?

Domperidon werkt op een deel van het verlengde merg dat het braakcentrum wordt genoemd. Daar blokkeert het zogenaamde dopamine-receptoren. Door deze dopamine-receptoren te blokkeren kan dopamine niet binden aan de receptoren. Hierdoor wordt verhinderd dat dopamine het braakcentrum prikkelt.

Tevens blokkeert domperidon dopamine-receptoren in de maag. Dit zorgt ervoor dat de maag sneller samentrekt. Voedsel zal hierdoor eerder naar de dunne darm geduwd worden. Dit helpt ook om misselijkheid en braken tegen te gaan.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan domperidon bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen kunnen voorkomen.

Om het risico op bijwerkingen te verminderen wordt geadviseerd om maximaal 30 mg per dag te gebruiken. Tevens wordt geadviseerd het middel maximaal zeven dagen achtereen te gebruiken. Een uitzondering wordt gemaakt voor patiënten in het terminale stadium van kanker.

Complicaties

In zeldzame gevallen kan domperidon het QT-interval op een ECG (hartfilmpje) verlengen. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen, vooral torsades de pointes.

Wanneer NIET gebruiken?

Er zijn een aantal aandoeningen of omstandigheden waarbij het middel niet gebruikt mag worden. Het gaat om de volgende aandoeningen/omstandigheden:

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van domperidon.

Engelse vertaling

domperidone


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van domperidon vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Domperidon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven