Bijgewerkt op 15 april 2023
Wat is propafenon?
Propafenon is een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen. Het wordt op de markt gebracht door Mylan onder de merknaam Rytmonorm. Rytmonorm wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met respectievelijke 150 milligram en met 300 milligram van de werkzame stof.
Hoe werkt het?
Propafenon is een antiaritmicum. Dat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van ritmestoornissen van het hart. Het werkt in op bepaalde kanaaltjes aan het celoppervlak van cellen in het hart. Deze kanaaltjes zijn verantwoordelijk voor het doorlaten van natrium. Op die manier regelen ze hoe goed de cellen elektrische prikkels door het hart geleiden. Propafenon is een zogenaamd klasse I anti-aritmicum.
Bij welke aandoeningen?
Propafenon wordt gebruikt bij de behandeling van ritmestoornissen van het hart, waaronder:
- ventrikeltachycardie
- ventrikelfibrilleren
- na conversie van een supraventriculaire tachycardie
- boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)
Welke dosering?
De aanbevolend begindosering bij volwassenen is driemaal per dag 150 milligram. Als dit onvoldoende resultaat heeft kan de behandelend arts besluiten de dosering geleidelijk op te hogen. De maximale totale dagdosering is 900 milligram. Voor kinderen wordt de juiste dosering bepaald op grond van het lichaamsgewicht. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Geadviseerd wordt de tabletten met water direct door te slikken, bij voorkeur tijdens of na de maaltijd.
Welke bijwerkingen geeft het?
Propafenon kan, net als andere anti-aritmica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn draaiduizeligheid, hartkloppingen, hartblok, hoofdpijn, moeheid, zich zwak voelen, koorts, droge mond, pijn op de borst, verminderde smaak, misselijkheid, braken, angst, slecht slapen, onscherp zien, darmverstopping, buikpijn, langzame hartslag, snelle harslag en kortademigheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan die wijzen op aantasting van de lever, zoals bijvoorbeeld een verhoogd ALAT gehalte, een verhoogd ASAT gehalte, een verhoogd γ–GT gehalte en een verhoogd alkalische fosfatase gehalte.
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Rytmonorm.
ATC-code
C01BC03