Procaïnamide

Bijgewerkt op 15 april 2023

Wat is procaïnamide?

Procaïnamide is een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen (anti-aritmicum). Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Pronestyl. Het merkproduct is momenteel niet meer op de markt in Nederland. Wel kan een door apotheken zelf bereide versie van het middel geleverd worden. Deze wordt geleverd als injectievloeistof met een concentratie van 100 milligram procaïnamide per milliliter. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) of in een spier (intramusculair) toegediend.

Hoe werkt het?

Procaïnamide werkt in op zogenaamde natriumkanaaltjes. Dat zijn structuurtjes in de celmembraan van de cellen van het hart. Ze spelen een rol bij het regelen van de geleiding van elektrische prikkels door het hart. Procaïnamide beïnvloedt de natriumkanaaltjes op een manier dat de geleiding van prikkels door het hart vertraagd wordt. Bovendien zorgt het ervoor dat cellen die eenmaal geprikkeld zijn niet snel opnieuw weer geprikkeld kunnen worden.

Procaïnamide wordt vanwege z’n werkingsmechanisme gerekend tot de antiaritmica van klasse I.

Bij welke aandoeningen?

Procaïnamide wordt gebruikt bij de behandeling van zogenaamde ventriculaire hartritmestoornissen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is elke 4-8 uur 500-1000 milligram toedienen in een spier (intramusculair). Kijk voor toediening direct in het bloedvat (intraveneus) in de bijsluiter.

Welke bijwerkingen geeft het?

Procaïnamide kan, net als andere anti-aritmica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gewrichtsklachten, buikpijn, spierpijn, koorts, koude rillingen, oedeem in de longen, en huidafwijkingen. Ook kan een ontsteking van het hartzakje (pericarditis) optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de informatie over procaïnamide in het Farmacotherapeutisch Kompas.

ATC-code

C01BA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven