Mexiletine

Bijgewerkt op 15 april 2023

Wat is mexiletine?

Mexiletine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde hartritmestoornissen. Het is daarom een anti-aritmicum. Daarnaast wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van chronische pijn en bepaalde zeldzame aangeboren spierziekten.

Voor de behandeling van hartritmestoornissen wordt het middel op de markt gebracht onder de merknaam Mexitil. Voor de behandeling van de spierziekte wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Namuscla. Namuscla wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 167 milligram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Mexiletine grijpt aan op de zogenaamde natriumkanalen in de celwand. Daardoor heeft het invloed op de instroom en uitstroom van natrium in spiercellen en cellen van het geleidingssysteem van het hart. Daardoor verlengt het de periode die cellen in het hart nodig hebben om te herstellen nadat ze een prikkel hebben doorgegeven. Zo verlaagt het de frequentie van de hartslag.

Bij welke aandoeningen?

Mexiletine wordt gebruikt bij de behandeling van hartritmestoornissen, zoals kamertachycardie (ventriculaire tachycardie) en hartritmestoornissen die kunnen voorkomen bij mensen met het lange QT-syndroom. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van spierstijfheid bij bepaalde spierziekten, zoals de ziekte van Steinert, spierdystrofie van Becker en het syndroom van Thomsen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan mexiletine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, slapeloosheid, een vervelend gevoel in de borstkas, sufheid, draaiduizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Zeldzame bijwerkingen zijn onder andere hartritmestoornissen en het DRESS-syndroom. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Namuscla. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC code

C01BB02

Engelse vertaling

mexiletine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven