Flecaïnide

Bijgewerkt op 15 april 2023

Wat is flecaïnide?

Flecaïnide is een geneesmiddel tegen bepaalde hartritmestoornissen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Tambocor. Ook zijn merkloze producten met flecaïnide beschikbaar. Tambocor wordt geleverd als tablet, als capsule met gereguleerde afgifte, en als injectievloeistof. De tablet is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 50 mg en met 100 mg van de werkzame stof. De capsule met gereguleerde afgifte is beschikbaar in vier sterktes, namelijk met 50 mg, 100 mg, 150 mg en 200 mg van de werkzame stof. De injectievloeistof wordt geleverd in ampullen van 15 ml en in een concentratie van 10 mg van de werkzame stof per milliliter.

Hoe werkt het?

Flecaïnide remt de geleiding van elektrische prikkels door het hart. Het doet dit door in te werken op bepaalde kanaaltjes die in de celmembraan van cellen van het hart. Deze kanaaltjes laten natrium in en uit de hartcellen. Het zijn vooral de cellen van het geleidingsweefsel en van de hartkamer die gevoelig zijn voor deze werking. Het gevolg is dat (1) de geleiding van de prikkels door het hart wordt geremd, en (2) dat de hartkamer minder sterk samentrekt.

Bij welke aandoeningen?

Flecaïnide wordt gebruikt bij verschillende soorten hartritmestoornissen, waaronder:

Welke bijwerkingen geeft het?

Flecaïnide kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, wazig zien, dubbelzien, draaierigheid, en een licht gevoel in het hoofd. Ook kunnen voorkomen moeheid, koorts, zich zwak voelen, kortademigheid, buikpijn, obstipatie (darmverstopping), misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust, winderigheid en haartuival. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals afname van het aantal rode bloedcellen (erytrocytopenie), afname van het aantal witte bloedcellen (leukocytopenie) en afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Tambocor.

ATC-code

C01BC04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven