Niclosamide

Bijgewerkt op 28 augustus 2023

Wat is niclosamide?

Niclosamide is een geneesmiddel tegen worminfecties (anthelminthicum). Het wordt op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Yomesan. Yomesan wordt geleverd als kauwtablet. Elke kauwtablet bevat 500 mg niclosamide.

Hoe werkt het?

Niclosamide belemmert bepaalde chemische reacties die van belang zijn voor de stofwisseling van de lintworm. Het gevolg is dat de lintworm verlamt, loslaat van de darmwand en wordt uitgepoept.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Niclosamide wordt gebruikt bij de behandeling van de verschillende soorten lintwormen, waaronder:

Welke dosering?

De aanbevolen dosering bij de behandeling van de runderlintworm, varkenslintworm en vissenlintworm is eenmaal 2 gram. Voor kinderen tot en met 6 jaar geldt een lagere dosering. De aanbevolen dosering bij de behandeling van de dwerglintworm is een kuur van zeven dagen. Op de eerste dag is de dosering 2 gram, de daaropvolgende dagen 1 gram. Voor kinderen tot en met 6 jaar geldt een lagere dosering.

De tabletten dienen na het ontbijt in eenmaal te worden ingenomen. De tabletten dienen te worden fijngekauwd en daarna met water te worden doorgeslikt. Ook kan men de tabletten eerst in water uiteen laten vallen en vervolgens innemen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anthelmintica kan niclosamide bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere huiduitslag, jeuk, overmatig zweten (hyperhidrose), overgevoeligheidsreacties, zich niet lekker voelen, moeheid, buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, duizeligheid, en cyanose. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Yomesan.

ATC-code

P02DA01


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van niclosamide (Yomesan) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven