Mebendazol

Bijgewerkt op 28 augustus 2023

Wat is mebendazol?

Mebendazol is een geneesmiddel tegen worminfecties (anthelminthicum). In het verleden werd het middel op de markt gebracht onder de merknaam Vermox. Tegenwoordig wordt het op de markt gebracht door Healthypharm onder de merknaam Wormkuur. Wormkuur wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 100 mg mebendazol. Naast Wormkuur zijn ook merkloze (generieke) tabletten met mebendazol beschikbaar?

Hoe werkt het?

Mebendazol belemmert de aanmaak van bepaalde structuren in de cellen van de ingewanden van de worm. Hierdoor kan de worm geen voedingsmiddelen opnemen en zal na enige tijd afsterven.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mebendazol wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende worminfecties, waaronder aarsmaden (oxyuriasis), ancylostomiasis, ascariasis, toxocariasis en trichuriasis.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering bij de behandeling van aarsmaden is 100 mg en na 14 dagen opnieuw 100 mg. Bij de behandeling van ancylostomiasis, ascariasis en trichuriasis wordt een hogere dosering aanbevolen, namelijk tweemaal per dag 100 mg (’s morgens en ’s avonds) gedurende drie opeenvolgende dagen. De tablet dient met een ruime hoeveelheid water ingenomen te worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anthelmintica kan mebendazol bijwerkingen geven, waaronder buikpijn, winderigheid en diarree. In zeldzame gevallen kan gebruik van het middel leiden tot afwijkingen in het bloed, waaronder verhoogde leverenzymen en afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van mebendazol.

ATC-code

P02CA01


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van mebendazol vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven