Ivermectine

Bijgewerkt op 27 augustus 2023

Wat is ivermectine?

Ivermectine is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door wormen. Het middel wordt in Nederland op de markt gebracht door MSD onder de merknaam Stromectol. Stromectol wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 3 milligram van de werkzame stof.

Stromectol (ivermectine) tabletten tegen worminfecties
Stromectol (ivermectine) tabletten

Ivermectine wordt ook geleverd als crème voor de behandeling van bepaalde vormen van rosacea. Deze toedieningsvorm wordt op de markt gebracht onder de merknaam Soolantra.

Bij welke aandoeningen?

Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde infecties door wormen of luizen. Het is werkzaam tegen de volgende infecties:

Hoe werkt het?

Ivermectine verhoogt de doorlaatbaarheid van de celmembraan van parasieten. Hierdoor gaan de parasieten dood.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het gewicht van de patiënt. Meestal wordt 200 microgram per kilogram lichaamsgewicht aangehouden als richtlijn voor de dosering.

Welke bijwerkingen zijn er?

Ivermectine geeft van zichzelf weinig bijwerkingen. Wel ontstaan regelmatig klachten doordat bepaalde stofjes vrijkomen uit de gedode wormpjes. Deze stofjes kunnen een overgevoeligheidsreactie geven. Dat kan leiden tot klachten als: snelle hartslag, licht in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, jeuk, galbulten (urticaria), ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis), pijn in de gewrichten, spierpijn, koorts, zich zwak voelen, oedeem, en vergrote lymfeklieren (lymfadenopathie).

Engelse vertaling

ivermectin


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van ivermectine (Stromectol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

9 gedachten over “Ivermectine”

 1. Joan van Wijnen

  Wanneer iemand zich echt wilt verdiepen in Ivermectine, kan ik het boek van Pierre Kory aanraden. the war on ivermectin. Deze arts heeft vanaf het begin van de Corona pandemie zich verdiept in genezing van het Covid virus. En ook waarom het middel in diskrediet is gebracht. Het vaccine mocht alleen maar onder de emergency act op de markt worden gebracht, wanneer er geen alternatieven voor handen waren.

 2. Vroegbehandeling voor mensen met een zwak immuunsysteem is van groot belang.

  Ivermectine dood geen virus maar voorkomt vermenigvuldiging van het virus.
  Daarom is vroegbehandeling van groot belang bij een besmetting met een virus vooral voor ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem.
  Wanneer je dit in het beginstadium inneemt dan krijgt het virus niet de kans om je doodziek te maken en zal het verzwakte immuunsysteem geen moeite hebben om het virus te verslaan.

 3. Werkt totaal niet tegen virussen, is diverse keren uitgezocht ook in ziekenhuizen in NL, tijdens corona, en dus echt onzin om dit te gaan slikken. werkt overigens op GABA in zenuwsysteem van parasiten en insecten. Bij mensen zit er alleen GABA in de hersenen en bij lage doses komt ivermectine niet in de hersenen: vandaar dat bv collies (hond) die geen goed functionerende hersenbarriere hebben dit middel nooit mogen gebruiken. sowieso niet zomaar iets bij honden en mensen gebruiken. de uitvinder van dit product (MSD = merck Usa) heeft ook bevestigd dat middel niet tegen virussen werkt.

 4. In geval van een griep infectie die maar niet over gaat en mogelijk een COVID 19 is met de kenmerkende symptomen, wat is dan de dosering ivermectine per dag.
  Ik ben 81 en ik heb de griep sinds zaterdag j.L.
  B.v.d. Lydia.

   1. 5mg per 25kg lichaamsgewicht is vlgs. mijn bronnen de alg. dosering. Een arts kan natuurlijk voor een hoge dosering besluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven