Albendazol

Bijgewerkt op 27 augustus 2023

Wat is albendazol?

Albendazol is een geneesmiddel tegen infecties met wormen. Dergelijke geneesmiddelen worden anthelminthica genoemd. Albendazol wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline (GSK) onder de merknaam Eskazole. Eskazole wordt geleverd als tablet. Elke tablet Eskazole bevat 400 milligram albendazol.

Hoe werkt het?

Albendazol belemmert de opname van glucose door de larven van de lintworm. Glucose is nodig voor de energiehuishouding van de larven. Daarnaast wordt ook de celdeling belemmerd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Albendazol wordt voorgeschreven bij verschillende worminfecties, waaronder:

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. De tabletten dienen tijdens een maaltijd met water ingenomen te worden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan albendazol bijwerkingen geven. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn hoofdpijn, koorts, duizeligheid en haaruitval. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, misselijkheid en braken. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder stijging van de leverenzymwaarden en afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Eskazole.

ATC-code

P02CA03

moleculaire structuur van albendazol
albendazol – moleculaire structuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van albendazol (Eskazole) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

2 gedachten over “Albendazol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven