Telmisartan

Bijgewerkt op 24 oktober 2024 door Simpto.nl

Wat is telmisartan?

Telmisartan is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de merknaam Micardis. Micardis wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 20 mg, 40 mg en 80 mg telmisartan. Naast Micardis zijn ook merkloze (generieke) producten met telmisartan beschikbaar.

Hoe werkt het?

Telmisartan is een angiotensine receptor blokker (ARB). ARB’s blokkeren de zogenaamde angiotensine II-receptor. Daardoor kan angiotensine II z’n werking niet uitoefenen. Angiotensine II stimuleert de bijnieren om het hormoon aldosteron uit te scheiden. Aldosteron zorgt ervoor dat in de nieren natrium (zout) wordt vastgehouden en kalium wordt uitgescheiden. Door de uitscheiding van aldosteron tegen te gaan zorgen ARB’s ervoor dat meer zout wordt uitgescheiden door de nieren in de urine. Zout trekt water mee zodat meer vocht wordt uitgeplast. De hoeveelheid vocht in het lichaam, en dus ook in de bloedvaten, neemt af waardoor de druk in de bloedvaten daalt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Telmisartan wordt gebruikt bij de behandeling van essentiële hypertensie. Daarnaast wordt het middel ook voorgeschreven aan mensen slechte bloedvaten door aderverkaling. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die in eerder een beroerte of hartaanval hebben gehad, mensen die bekend zijn met perifeer vaatlijden, en mensen met type 2 diabetes mellitus met complicaties. Aan hen wordt telmisartan voorgeschreven om een (nieuw) hartinfarct of (nieuwe) beroerte te voorkomen.

Welke dosering?

Voor de behandeling van hoge bloeddruk is de aanbevolen dosering eenmaal per dag 40 mg. Voor de preventie van hartaanval en beroerte is de aanbevolen dosering eenmaal per dag 80 mg. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg daarom altijd de aanwijzingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere bloeddrukverlagers kan ook telmisartan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lage bloeddruk, orthostatische hypotensie, langzame hartslag, hoesten, kortademigheid, wegraingen, spierpijn, veel winden laten (flatulentie), braken, buikpijn, vol gevoel in de buik, bovenste luchtweginfectie, depressiviteit, slecht slapen, draaiduizeligheid, veel zweten, huiduitslag, jeuk en bovenste luchtweginfecties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder een verhoging van het kaliumgehalte (hyperkaliëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Micardis. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

C09CA07

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven