Bevacizumab

Bijgewerkt op 14 augustus 2024

Wat is bevacizumab (Avastin)?

Bevacizumab is een geneesmiddel tegen kanker. Het wordt door het bedrijf Roche op de markt gebracht onder de merknaam Avastin. Avastin wordt meestal toegediend via een infuus.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van bevacizumab.

Avastin (bevacizumab) injectievloeistof
Avastin injectievloeistof

Bij welke aandoeningen?

Avastin wordt – vaak in combinatie met andere geneesmiddelen – gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker, namelijk:

Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie, het Grönblad-Strandberg syndroom (pseudoxanthoma elasticum) en familiaire exsudatieve vitreoretinopathie.

Hoe werkt het?

Bevacizumab is een zogenaamd ‘monoklonaal antilichaam‘. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die in het lichaam aan andere eiwitten binden. Zo bindt bevacizumab aan een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de groei van bloedvaten. Dit eiwit wordt ‘vasculaire endotheliale groeifactor’ (VEGF) genoemd. Als bevacizumab aan VEGF bindt wordt het geremd in z’n werking. Dat betekent dat de betreffende bloedvaten niet goed groeien. Daar wordt gebruik van gemaakt bij de behandeling van gezwellen. Gezwellen kunnen alleen snel groeien bij een goede bloedvoorziening. Hiervoor moeten de bloedvaten met het gezwel meegroeien. Door toediening van bevacizumab wordt de groei van deze bloedvaten belemmerd, en daardoor ook de groei van het gezwel.

Welke bijwerkingen zijn er?

Avastin kan tot veel verschillende bijwerkingen leiden. Hieronder een uitgebreide lijst van bijwerkingen die kunnen optreden:

Welke dosering?

Avastin (bevacizumab) wordt eens in de twee of drie weken toegediend als infuus. De dosering dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht en varieert meestal van 5-15 mg/kg. De duur van de behandeling is afhankelijk van de werkzaamheid tegen de kanker. Deze verschilt is van persoon tot persoon.

Bij gebruik voor oogziekten wordt bevacizumab ook wel direct in het oog (intravitreaal) ingespoten.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een document van de Europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 juni 2016
Auteur: Erwin A. Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 oktober 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven