Esketamine

Bijgewerkt op 21 augustus 2023

Wat is esketamine?

Esketamine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om narcose te geven tijdens operaties. Het wordt geleverd als injectievloeistof. Het wordt op de markt gebracht door Eurocept onder de merknaam Esketiv en door Pfizer als Ketanest-S. Esketamine wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) of in een spier (intramusculair) toegediend. Naast Esketiv en Ketanest-S zijn ook merkloze producten met esketamine als injectievloeistof beschikbaar.

Behalve als injectievloeistof wordt esketamine ook geleverd als neusspray. Deze toedieningsvorm heeft een heel andere toepassing. Het wordt namelijk gebruikt bij de behandeling van depressie. Esketamine neusspray wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Spravato.

Hoe werkt het?

Esketamine is een zogenaamde NMDA-receptor antagonist.

Voor welke toepassingen wordt het gebruikt?

Esketamine wordt gebruikt als anestheticum tijdens operaties. Ook wordt het soms gebruikt om pijn na een operatie (postoperatieve pijn) tegen te gaan. Daarnaast wordt esketamine (neusspray) gebruikt als geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere narcosemiddelen kan esketamine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een verhoogde bloeddruk, een snelle hartslag (tachycardie), onderdrukking van de ademhaling, stembandkramp (laryngospasme), misselijkheid, braken, kwijlen, onscherp zien, sufheid, verminderd gevoel (hypesthesie), duizeligheid, levendige dromen, nachtmerries en motorische onrust. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van esketamine.

ATC-code

N01AX14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven