Mercaptamine

Bijgewerkt op 19 april 2023

Wat is mercaptamine?

Mercaptamine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van nefropathische cystinose. Een andere naam voor mercaptamine is cysteamine. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknamen Cystagon en Cystadrops. Cystagon wordt geleverd als capsules. Er zijn capsules in verschillende sterktes, namelijk met respectievelijk 50 milligram en 150 milligram van de werkzame stof.

Bij welke aandoeningen?

Mercaptamine wordt gebruikt voor de behandeling van vormen van de stofwisselingsziekte cystinose die leiden tot aantasting van de nieren (nefropathische cystinose).

Welke dosering?

Het doel van de behandeling is het cystine gehalte in witte bloedcellen beneden een bepaalde waarde te houden. De dosering van mercaptamine is afhankelijk van leeftijd en lichaamsgewicht van het kind. Het moet langzaam, in de loop van 4-6 weken, worden opgehoogd naar de onderhoudsdosering. Deze is voor kinderen ouder dan 12 jaar (of zwaarder dan 50 kilogram) 2 gram per dag, verdeeld over vier giften. Voor kinderen tot 12 jaar (of tot 50 kilogram lichaamsgewicht) geldt een lagere dosering. De dosering wordt bepaald door de behandelend arts.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan mercaptamine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree, lusteloosheid en koorts. Ook hoofdpijn, buikpijn, afwijkende geur van de huid en een slechte adem komen vaak voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting Productkenmerken van de EPAR van Cystagon. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

A16AA04

Synoniemen

cysteamine, Cystagon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven