Carglumaatzuur

Bijgewerkt op 19 april 2023

Wat is carglumaatzuur?

Carglumaatzuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde stofwisselingsziekten. Het gaat om ziekten die leiden tot een verhoogd ammoniak gehalte in het bloed.

Het middel wordt op de markt gebracht door de firma Recordati onder de merknaam Carbaglu, en door EuroCept onder de merknaam Ucedane. Beide producten worden geleverd als dispergeerbare tablet. Elke tablet bevat 200 milligram van de werkzame stof.

Bij welke aandoeningen?

Carglumaatzuur wordt gebruikt bij de behandeling van zeldzame stofwisselingsziekten die leiden tot een verhoogd ammoniak gehalte in het bloed (hyperammoniëmie). Het gaat om de ziekten primaire N-acetylglutamaatsynthetase-deficiëntie, isovaleriaanacidemie, methylmalonacidemie en propionacidemie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Carglumaatzuur kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn overmatig zweten, braken, diarree, huiduitslag en een langzame hartslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, namelijk verhoging van het ALAT gehalte en verhoging van het ASAT gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Carbaglu. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Gezelschap.

Engelse vertaling

carglumic acid

ATC-code

A16AA05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven