Betaïne

Bijgewerkt op 19 april 2023

Wat is betaïne?

Betaïne is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte hymocystinurie. Het middel wordt verkocht door de firma Recordati, onder de merknaam Cystadane. Cystadane wordt gelevered als poeder. Het poeder dient te worden vermengd met een vloeistof (water, sap, melk, flesvoeding) of voedsel, tot het volledig is opgelost. Vervolgens kan het worden ingenomen.

Betaïne wordt meestal gebruikt in combinatie met andere middelen, zoals vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B12 (cobalamine), en folaat.

Bij welke aandoeningen?

Betaïne wordt gebruikt bij de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte homocystinurie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan betaïne bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn verminderde eetlust, afwijkingen aan het gebit, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, opgewonden raken, snel boos of geïrriteerd, haaruitval, afwijkende geur van de huid en plas niet op kunnen houden (incontinentie voor urine). Ook kan gebruik van het middel leiden tot netelroos. Verder kan het methionine gehalte in het bloed toenemen. Dit kan leiden tot hersenoedeem (zwelling van de hersenen).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Cystadane. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Engelse vertaling

trimethylglycine, betaine

ATC-code

A16AA06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven