Terazosine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is terazosine?

Terazosine is een geneesmiddel tegen plasklachten bij mannen met een vergrote prostaat. Het wordt op de markt gebracht door Amdipharm onder de merknaam Hytrin. Hytrin wordt geleverd als tablet. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met 2 mg, 5 mg en 10 mg terazosine. Behalve Hytrin zijn ook merkloze (generieke) tabletten met terazosine beschikbaar.

Hoe werkt het?

Terazosine behoort tot een groep geneesmiddelen die alfablokkers worden genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Terazosine wordt gebruikt bij de behandeling van plasklachten (mictieklachten) ten gevolge van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie). Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering bij de behandeling van plasklachten is eenmaal per dag 1 mg in te nemen vóór het slapen gaan. Eventueel kan de dosering na enkele dagen tot een week worden opgehoogd naar eenmaal per dag 2 mg. Vervolgens zo nodig de dosering ophogen met intervallen van 1-2 weken tot maximaal eenmaal per dag 5-10 mg. Voor ouderen gelden lagere doseringen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd het advies van de behandelend arts. De tabletten dienen in z’n geheel met voldoende vloeistof te worden doorgeslikt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan terazosine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, snelle hartslag, hartkloppingen, misselijkheid, zich zwak voelen, moeite met het krijgen van een erectie (impotentie), aankomen in gewicht, flauwvallen, nervositeit, loopneus, perifeer oedeem, meer zin in seks, en priapisme. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Hytrin.

ATC-code

G04CA03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven