Tamsulosine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is tamsulosine (Omnic)?

Tamsulosine is een geneesmiddel dat de urinewegen ontspant. De urinewegen worden daardoor wijder. Dit bevordert het plassen. Het middel wordt vooral gebruikt bij de behandeling van plasklachten door een vergrote prostaat. Daarnaast wordt het soms voorgeschreven aan mensen met een niersteen om het uitplassen van de niersteen te bevorderen.

Tamsulosine wordt op de markt gebracht door het bedrijf Astellas Pharma onder de merknaam Omnic. Daarnaast zijn ook generieke (merkloze) versies beschikbaar.

Omnic (tamsulosine) tabletten
Omnic tabletten

Hoe werkt het?

Tamsulosine is een zogenaamde alfablokker. Het blokkeert de zogenaamde alfa-receptoren. Alfa-receptoren zijn structuurtjes die op de celmembraan van cellen in de prostaat, de blaas en de plasbuis zitten. Wanneer deze alfa-receptoren worden geprikkeld zullen spiertjes in prostaat, blaas en plasbuis samentrekken. Daarmee wordt de stroom van urine geregeld. Als de alfa-receptoren geblokkeerd worden zullen de spiertjes in prostaat, blaas en plasbuis ontspannen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de urine om uitgeplast te worden. Het plassen zal dus makkelijker gaan.

Bij welke aandoeningen?

Tamsulosine wordt gebruikt bij de behandeling van plasklachten (dunne straal, nadruppelen etc.) bij mannen met een vergrote prostaat.

Welke bijwerkingen kan het geven?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Gebruik en dosering

Tamsulosine wordt geleverd als tabletten of capsules van 0,4 mg. De gebruikelijke dosering is één tablet of capsule per dag. De tablet of capsule na het ontbijt in z’n geheel doorslikken met een flinke slok water. Dus niet op kauwen of in stukjes breken.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van dit product.

Scroll naar boven