Silodosine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is silodosine?

Silodosine is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mannen met plasklachten door een vergrote prostaat.

Silodosine wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Silodyx. Silodyx is beschikbaar als capsules. Er zijn twee sterktes, namelijk één met respectievelijk 4 milligram silodosine, en één met 8 milligram silodosine.

verpakking Silodyx (silodosine) capsules
verpakking Silodyx (silodosine) capsules

Hoe werkt silodosine?

Solodosine remt de zogenaamde alfa-receptoren. Het is een ‘alfa-receptor antagonist‘, ook wel ‘alfa-blokker’ genoemd. Alfa-receptoren zijn structuurtjes die op de celmembraan van cellen in de prostaat, de blaas en de plasbuis zitten. Wanneer deze alfa-receptoren worden geprikkeld zullen spiertjes in prostaat, blaas en plasbuis samentrekken. Daarmee wordt de stroom van urine geregeld.

Als de alfa-receptoren geblokkeerd worden zullen de spiertjes in prostaat, blaas en plasbuis ontspannen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de urine om uitgeplast te worden. Het plassen zal dus makkelijker gaan.

Welke toepassingen zijn er?

Silodosine wordt gebruikt voor de behandeling van plasklachten door een vergrote prostaat (benigne prostaathyperplasie).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan silodosine bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder vermeld.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in het EPAR van silodosine. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Engelse vertaling

silodosin

Duitse vertaling

Silodosin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven