Fentolamine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is fentolamine?

Fentolamine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling en diagnostiek van het feochromocytoom. Dat is een zeldzaam gezwel van de bijnier dat leidt tot aanvallen van hypertensie (hoge bloeddruk). Het middel wordt op de markt gebracht door ACE Pharmaceuticals onder de merknaam Regitine. Regitine wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Fentolamine is een zogenaamde alfablokker.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fentolamine wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen bij mensen die vanwege een feochromocytoom worden geopereerd. Daarnaast wordt het soms gebruikt als test om te bepalen of er sprake is van een feochromocytoom. Ten slotte wordt fentolamine ook gebruikt om ischemie van de huid tegen te gaan bij mensen die met noradrenaline worden behandeld en waarbij de noradrenaline per ongeluk buiten het bloedvat terecht is gekomen (extravasatie).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan fentolamine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn snelle hartslag (tachycardie), licht gevoel in het hoofd bij opstaan en overeind komen (orthostatische hypotensie), lage bloeddruk (hypotensie), duizeligheid, zich zwak voelen, misselijkheid, braken en diarree. De verlaging van de bloeddruk kan bij sommige mensen leiden tot hartklachten. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Regitine.

ATC-code

C04AB01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven