Bijgewerkt op 3 april 2023 door Simpto.nl
Wat is doxazosine?
Doxazosine is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Viatris onder de merknaam Cardura. Cardura wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte en wordt dan Cardura XL genoemd. Cardura XL is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 4 mg en 8 mg doxazosine.
Hoe werkt het?
Doxazosine behoort tot een groep geneesmiddelen die alfablokkers worden genoemd.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Doxazosine wordt gebruikt bij de behandeling van essentiële hypertensie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van plasklachten ten gevolge van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie).
Welke dosering?
De gebruikelijke dosering voor de behandeling van hypertensie is eenmaal per dag 4 mg. Bij onvoldoende resultaat kan de dosering worden opgehoogd tot maximaal eenmaal per dag 8 mg. De tablet dient in z’n geheel te worden doorgeslikt met voldoende vloeistof. Dus niet breken of doorbijten. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere medicijnen kan doxazosine bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn snelle hartslag, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid, hoesten, kortademigheid, neusslijmvliesontsteking, bronchitis, opgeblazen gevoel, pijn onder in de buik, misselijkheid, spierpijn, droge mond, huiduitslag, jeuk, pijn in de rug, blaasontsteking, plas niet op kunnen houden (incontinent voor urine), zich zwak voelen, pijn op de borst, perifeer oedeem, koude rillingen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Cardura XL.
ATC-code
C02CA04
Ik slik al vele jaren doxaziosimeben de laatstelijk erg moe de huisarts besloot stoppente. voel meeviel beter en niet meer moe uit bed komen . Maar helaas stijgt m’n bloeddruk weer naar boebdrruk192 en onderdruk78 wat moet ik nu doen weer het medicijn slkkken voe me nu veel beter maar ben wel bang voorste hoge bloeddruk