Alfuzosine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is alfuzosine?

Alfuzosine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van plasklachten bij mannen. Het wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Xatral. Xatral wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte als Xatral XR. XR staat voor (e)xtended release. Elke tablet bevat 10 mg alfuzosine. Naast Xatral zijn ook merkloze (generieke) geneesmiddelen met alfuzosine beschikbaar. Deze worden geleverd als omhulde tablet en als tablet met gereguleerde afgifte. De omhulde tablet bevat 2,5 mg alfuzosine, de tablet met gereguleerde afgifte bevat 10 mg alfuzosine.

Hoe werkt het?

Alfuzosine is een zogenaamde alfablokker.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Alfuzosine wordt gebruikt bij de behandeling van plasklachten bij mannen met een vergrote prostaat (benigne prostaathyperplasie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag een tablet met gereguleerde afgifte (10 mg alfuzosine). De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd het advies van de behandelend arts. De tablet met gereguleerde afgifte dient in z’n geheel te worden ingenomen met een flinke slok water, zonder de tablet kapot te kauwen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan alfuzosine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, droge mond, diarree, zich niet lekker voelen, zich zwak voelen, lage bloeddruk, orthostatische hypotensie, snelle hartslag, hartkloppingen, pijn op de borst, slaperigheid, blozen, duizeligheid, draaiduizeligheid (vertigo), oedeem, jeuk, huiduitslag, wazig zien en neusslijmvliesontsteking (rinitis). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Xatral.

ATC-code

G04CA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven