Bijgewerkt op 29 augustus 2023
Wat is finerenon?
Finerenon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van slecht werkende nieren bij mensen met suikerziekte. Het wordt op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Kerendia. Kerendia wordt geleverd als filmomhulde tabletten. Er zijn tabletten met 10 mg en met 20 mg finerenon.
Hoe werkt het?
Finerenon is een zogenaamde aldosteronantagonist, ook wel mineralocorticoïd-receptor antagonist (MRA) genoemd. Het gaat de werking van aldosteron tegen. Mensen met chronische nierziekten hebben vaak een iets verhoogd aldosteron gehalte in het bloed. Dit wordt hyperaldosteronisme genoemd. Eén van de gevolgen daarvan is activeren van ontstekingsreacties en vorming van bindweefsel in de nieren. Finerenon gaat dit tegen en voorkomt zo verdere achteruitgang van de nieren.
Bij welke aandoeningen?
Finerenon wordt gebruikt bij de behandeling van nierziekte bij mensen met suikerziekte (diabetische nefropathie). Het gaat dan om mensen met diabetes type 2. Bij hen vertraagt het middel de achteruitgang van de werking van de nieren. Daarnaast vermindert finerenon het risico op hart- en vaatziekten.
Wat gebeurt er na inname van finerenon?
Na inname van komt finerenon via de slokdarm en de maag in de dunne darm terecht. Daar wordt het binnen een uur voor een groot deel via de darmwand opgenomen in het bloed. Daar komt het terecht in de poortader (vena porta). Via de poortader komt finerenon in de lever terecht. Daar wordt bijna de helft van het opgenomen finerenon omgezet in onwerkzame stofjes. Dat gebeurt vooral met behulp van het enzym CYP3A4. Via het bloed komen deze stofjes in de nieren terecht. Daar worden ze grotendeels met de urine uitgeplast.
Welke bijwerkingen kan het geven?
Net als andere medicijnen kan finerenon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn jeuk, een verhoogde kalium concentratie in het bloed (hyperkaliëmie), een verlaagde natrium concentratie in het bloed (hyponatriëmie) en een daling van de bloeddruk (hypotensie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Kerendia. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het European Medicines Agency (Europees Geneesmiddelen Agentschap).
Wisselwerking met andere geneesmiddelen en voedingsmiddelen
Finerenon wordt in de lever omgezet door het enzym CYP3A4. Dat betekent dat bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen en/of voedingsmiddelen die CYP3A4 remmen het gehalte aan finerenon in het bloed zal toenemen. Voorbeelden van dergelijke CYP3A4-remmers zijn de geneesmiddelen verapamil, itraconazol en erytromycine. Dat kan ertoe leiden dat de kaliumspiegel van het bloed tot onacceptabele hoogten stijgt. Daarom moet gelijktijdig gebruik van deze medicijnen vermeden worden. Ook moet consumptie van grapefruits en grapefruitsap worden vermeden. Hierdoor wordt namelijk ook de werking van het enzym CYP3A4 tegengegaan.
Verder zijn er een aantal medicijnen, zoals amiodaron, die CYP3A4 een beetje remmen. Bij hen kan de behandelend arts wel finerenon voorschrijven. Wel wordt aanbevolen om het finerenon gehalte in het bloed en het kalium gehalte in het bloed regelmatig te controleren.
Gebruik van geneesmiddelen die werking van CYP3A4 juist bevorderen leidt ertoe dat finerenon zeer snel wordt afgebroken in het lichaam. Daardoor wordt het in de gebruikelijke dosering onwerkzaam. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn efavirenz en rifampicine. Gelijktijdig gebruik van finerenon met dit soort CYP3A4-inducerende middelen moet daarom vermeden worden.
Engelse vertaling
Verder lezen / Referenties
- JR Ingelfinger & CJ Rosen, ‘Finerenone — Halting Relative Hyperaldosteronism in Chronic Kidney Disease‘, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine van 3 december 2020; 383: pagina’s 2285-2286.
- RA Middelburg, ‘Finerenon bij diabetes type 2 en chronische nierziekte‘, gepubliceerd in het Geneesmiddelen Bulletin 2022; 56(2): pagina’s 16-20.
Plaats een reactie
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van finerenon (Kerendia) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.