Eplerenon

Bijgewerkt op 29 augustus 2023

Wat is eplerenon?

Eplerenon is een geneesmiddel tegen hartfalen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Inspra. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Het middel wordt geleverd als omhulde tabletten. Er zijn tabletten met 25 mg en met 50 mg eplerenon.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van eplerenon.

verpakking Inspra (eplerenon) 25 mg tabletten
verpakking Inspra (eplerenon) 25 mg tabletten – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Eplerenon is een zogenaamde aldosteronreceptor-antagonist of aldosteronreceptor-blokker. Dat betekent dat het de werking van het hormoon aldosteron tegengaat. Aldosteron is een hormoon dat door de bijnieren wordt uitgescheiden. In de nier zorgt het ervoor dat natrium wordt uitgewisseld tegen kalium. Dat betekent dat in de nierbuisjes natrium in het bloed blijft terwijl kalium wordt uitgescheiden in de urine.

Door behandeling met eplerenon wordt dus juist natrium in de urine uitgescheiden en blijft kalium in het bloed zitten. De natrium die wordt uitgescheiden in de urine zal water meetrekken zodat er meer urine wordt gevormd en uitgeplast. Het werkt dus als een plasmiddel (diureticum). Doordat extra vocht wordt uitgeplast zal er minder vocht in het lichaam overblijven. Dit gaat deels ten koste van vocht in het bloed. Het bloedvolume zal dalen. Daarmee zal ook de bloeddruk omlaag gaan. Hierdoor wordt het makkelijke voor het hart om bloed rond te pompen. Het hoeft immers niet meer tegen een (te) hoge bloeddruk in te pompen.

Bij welke aandoeningen?

Eplerenon wordt gebruikt bij de behandeling van hartfalen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om het risico op een hartaanval te verminderen bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad of lijden aan instabiele angina pectoris.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere aldosteronantagonisten kan eplerenon ook bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, slapeloosheid, diarree, verstopping van de darm (obstipatie). Ook kan gebruik van het middel leiden tot hypotensie (lage bloeddruk) en boezemfibrilleren. In het bloed kunnen soms afwijkingen ontstaan zoals hyperkaliëmie, hypercholesterolemie, verhoogde ureumwaarden en verhoogde creatininewaarden.

Behalve bovenstaande bijwerkingen kunnen nog meer nadelige effecten optreden. Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van Inspra.

Engelse vertaling

eplerenone


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van eplerenon (Inspra) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

3 gedachten over “Eplerenon”

  1. Mn ogen doen heel vreemd.. Allemaal schitteringen in mn blikveld.. Niet echt prettig, hoop dat t snel op zal houden. Nu 2de dag van inspra.. In plaats van spironolacton.

  2. annette derksen

    Sinds ik eplerenon gebruik ben ik heel erg afgevallen. Weeg nog 44 kg ( dat is zo oneveer 8 kg eraf) en kom ook met heel goed eiwitrijk eten niet meer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven