Ramipril

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is ramipril?

Ramipril is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van mensen met hartfalen, en om de uitscheiding van eiwitten in de urine te verminderen.

Ramipril wordt geleverd als tablet en capsule. Van beide toedieningsvormen zijn vier sterktes beschikbaar: 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg, en 10 mg.

Hoe werkt het?

Ramipril is een zogenaamde angiotensine converterend enzym-remmer (ACE-remmer). Kijk voor uitleg over de werking van deze middelen op de webpagina over ACE-remmers.

Toepassingen ramipril

Ramipril wordt in eerste instantie gebruikt voor de behandeling van een te hoge bloeddruk (hypertensie).

Vanwege de bloeddrukverlagende werking wordt het ook gebruik bij mensen met aandoeningen van het hart die leiden tot hartfalen. Door de bloeddruk te verlagen zal het voor het hart makkelijker worden om bloed rond te pompen. Het zieke hart hoeft zo minder hard te werken.

Ten slotte heeft ramipril ook nog een effect op de nieren. Het verlaagt de uitscheiding van eiwitten in de urine. Daarom wordt het ook wel gebruikt bij mensen met te veel eiwitten in de urine (proteïnurie).

Bijwerkingen ramipril

Net als andere geneesmiddelen kan ramipril bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van ramipril vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Ramipril”

 1. r.leeuwenburg

  Wil graag weten in welke vorm dit middel wordt aangeboden.
  Capsules wat is dan de samenstelling daarvan en welke vulmiddelen worden gebruikt
  Tabletvorm ook hier welke vulmiddelen worden gebruikt.
  ik verneem graag uw reactie
  Vriendelijke groet
  R. Leeuwenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven